Az ukrajnai háború miatt Nagy-Britannia, az USA, Japán és Kanada leállítja az oroszországi aranyimport tilalmát - ezt a brit és az amerikai kormány jelentette be. 

A találkozón Boris Johnson brit miniszterelnök arra akarja ösztönözni a többi országot, hogy tegyenek lépéseket Oroszország "további elszigetelésére a nemzetközi pénzügyi rendszertől". Várhatóan a G7-be tartozó valamennyi ország - a fentiek mellett Németország, Olaszország és Franciaország - is így fog tenni, az országok várhatóan együttesen jelentik majd be az intézkedést. 

A Napi.hu pár napja írt arról, hogy eddiug egyetlen szankció sem vonatkozott az orosz aranyszállítmányokra, amelyek nyersanyagként szolgálhatnának az aranytömbök öntéséhez. Svájc a világ egyik legnagyobb forgalmazója, ahol sok öntöde is működik, amelyeknek most teljes gőzön kellene gyártaniuk, mivel a magas infláció miatt világszerte megugrott a befektetési aranytömbök iránti kereslet.

A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint májusban több mint 3 tonna aranyat szállítottak Svájcba Oroszországból. Ez az első szállítmány az országok között február óta. Egyszerűen az országban kezdett elfogytak az aranykészletek, amelyekkel kiszolgálhatták volna a biztos befektetéseket kereső ügyfeleket. Vagyis nem tudtak aranytömböket eladni abban a mennyiségben, amennyire kelendők lettek a magas infláció mellett. A szállítmányok a múlt hónapban a kulcsfontosságú finomító központba irányuló aranyimport mintegy 2 százalékát tették ki.