Az idén is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, az igényeket az egységes kérelembenyújtási időszakban lehet beadni - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

Az európai uniós támogatású Vidékfejlesztési programban elérhető pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztéssel foglalkozó termelőknek.

QP | Quality Placement

Az agrárbiztosítási díjtámogatás pályázatban eddig több mint 66 ezer kérelmet támogattak, mintegy 21 milliárd forint értékben. A szaktárca annak érdekében, hogy minél több gazdálkodó, minél nagyobb területre vehessen igénybe mezőgazdasági biztosítást, az elmúlt időszakban a díjtámogatás éves keretösszegének emeléséről és a támogatási szerkezet egyszerűsítéséről határozott. Tavaly 5 milliárd forintra emelkedett a pályázható éves támogatás összege, amelynek köszönhetően a 2018-tól kezdődően megnőtt a támogatás intenzitása.

Az A típusú csomag kibővült a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrákkal, a B és a C jelű konstrukciókat pedig elválasztották, előbbiben az ültetvény- és zöldségkultúrák, utóbbiban a szántóföldi növénykultúrát kaptak helyet. A B jelű csomag esetében - a korábbiaktól eltérően - öt kockázat helyett mind a kilenc kockázat bármelyikére köthető biztosítás.

A pályázati felhívás részleteiről bővebb információ a szechenyi2020.hu oldalon érhető el - közölte az AM.