Magyarországon a top30 magánegészségügyi szolgáltató árbevétele már elérte a 145 milliárd forintot - hangzott el a Portfolio.hu egészségügyi konferenciáján. A magánszolgáltatók az informatikai területek fejlesztésére koncentrálnak, minél több munkafolyamatot szeretnének automatizálni azért, hogy bérköltségen tudjanak spórolni, emellett a hatékonyság növelését is kiemelték a résztvevők azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol a TritonLife, a Doktor24, az Emineo Magánkórház, a Swiss Medical Services és a Dr. Rose Magánkórház vezetői vettek részt.

További beruházások várhatók

A hazai magánegészségügy folyamatos fejlődés előtt áll, többek között a TritonLife a következő egy évben négy új magánkórházat fog nyitni, mondta Haraszti Péter, a cég alapító, vezérigazgatója. A magánszolgáltató jelenleg 14 helyszínen hat magánkórházat és hét járóbeteg ellátó intézményt üzemeltet. Kiemelte: horizontálisan és vertikálisan integrált szolgáltatást szeretnének nyújtani országszerte.

Már 635 orvos dolgozik szerződéses viszonyban az egészségügyi intézményeikben, évente a járóbeteg ellátásban 251 ezer orvos-beteg találkozás történik, a betegek száma egy év alatt 16 százalékkal nőtt, a kórházaikban a szülések száma pedig 11 százalékkal emelkedett.

A cég pénzügyi adatait ismertetve elmondta: 2018-ban 3 milliárd forint árbevételt értek el, 2021-re ezt majdnem megnégyszerezték és 11,5 milliárd forintos árbevételt könyveltek el, az idei évben pedig 16,5 milliárd forintos árbevétellel kalkulálnak. Beszélt arról is, hogy nem véletlenül magas Magyarországon a saját zsebből történő egészségügyi költés, 

a GDP arányos költés alig éri el a 7 százalékot, szemben az uniós 10 százalékos átlagköltéssel,

Magyarországon közel 4000 milliárd forint jut egészségügyre. 

A rezsidíjakra és a HR-helyzetre koncentrálnak

Az energiaárak és az euró/forint árfolyammozgása foglalkoztatja most a magánegészségügyi szolgáltatókat is. A humánerőforrás költségek emelkedése és a rezsidíjak emelkedése pedig további áremelkedést fog generálni a magánegészségügyben - mondta Lancz Róbert, a Doktor24 Csoport tulajdonos-vezérigazgatója. Ma egy magánegészségügyi szolgáltatást már nem luxus igénybe venni - emelte ki.  

A legjobban fizető magánegészségügy szolgáltató lett, a Swiss Medical Services, mondta Kirschner András, orvos igazgató. Példaként említette:

az orvosok óradíja 18-22 ezer forint között alakul, egy nővér havi bére pedig eléri az 500 ezer forintot.

Úgy gondolja, hogy a 2023-as év lehet majd a nyereségesség szempontjából a legszomorúbb év. az orvosbérekkel kapcsolatban elmondta, a húszezer forint feletti óradíjak nem annyira exkluzívak, hiszen egy autószervizben is a szerelők óradíja eléri ugyanezt a bérkategóriát.

Minden katasztrofális környezeti változás egy lehetőség számunkra, mondta Fábián Lajos, a TritonLife Holding Zrt. elnöke, alapító részvényese. Kiemelte, a pandémia alatt az ország legnagyobb kapacitású PCR laborját hozták létre, naponta 7500 mintát vettek. A TritonLife cégeiben magyar tőke van, nincsenek külföldi befektetőik.

Az utóbbi két évben rendkívül rugalmasan tudtak alkalmazkodni a világjárvány miatti bekövetkezett eseményekre, mondta a kerekasztal beszélgetésben Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház ügyvezető igazgatója.

Véleménye szerint a következő években a magánellátók növekedése szinte biztosan lassulni fog. Hangsúlyozta, eddig a magánrendelők iránti keresletnövekedést az állami egészségügy korlátai, a várólisták emelkedése generálta.

Kérdésre válaszolva elmondta: azt tűzték ki célul, hogy minél több munkafolyamatot automatizáljanak, amivel bérköltséget tudnak majd spórolni.