Megnégyszereződött a fehér szarvasgomba ára, míg korábban átszámítva maximum 500 ezer forintot kértek kilogrammjáért, most akár másfélmillió forintot is érhet.

A csúcsgasztronómia slágerterméke már egyre kevésbé lelhető fel, ezért "szarvasgomba" válsággal állunk szemben - fogalmaz a Robb Report.

A lap szerint ez nem csak az éttermeket vagy a forgalmazókat érinti, hanem azokat is, akik kistételben boltban vásárolták eddig. A globálisan fennálló logisztikai problémák mellett az éghajlatváltozás sem kedvezett a "konyha gyémántjának".

A szokatlanul forró nyarak Észak-Olaszországban például jelentősen csökkentették a fehér szarvasgomba növekedést és a terméshozamát is. Jelenleg az ágazat résztvevői azon dolgoznak, hogy esetleg új országokban, területeken termesszék azt, mivel ez a fajta csak Olaszország és a Balkán egyes részein nő.

Az Agrárszektor korábban azt írta, Franciaország például az egyik legértékesebb és legdrágább fekete szarvasgomba begyűjtésével, addig Olaszország a fehér változatának termesztésében jeleskedik.