Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megállapodást kötött a Mol a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról – közölte a Mol.   

A tájékoztatás szerint az üzem évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

Az üzem megvásárlásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A közleményben hangsúlyozták:

a Mol-csoport bioüzemanyag-portfóliójának bővítésére törekszik, hogy hozzájáruljon az Európai Unió megújuló energia irányelvében megfogalmazott célok eléréséhez. Ez az akvizíció összhangban van a REPowerEU akciótervvel is, amely magas célt tűzött ki a biogáz- és metántermelésre, hogy ésszerűen növelje az Európai Unió általános energiafüggetlenségét.

 

A Mol-csoport számára a Szarvasi Biogázüzem megvásárlása lehetőség a vállalat fenntartható energiatermelési portfóliójának bővítésére.

Az erőmű nemcsak az egyik legnagyobb biogáztermelő kapacitással rendelkezik a kelet-közép-európai régióban, hanem egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a Mol aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat. Ez egyedülálló szinergiát nyújt, mivel infrastruktúrát biztosít a biogáz-létesítmények termékeinek fejlesztésére – jelezték a közleményben.

Rengeteg a kérdés az új hulladékgazdálkodási rendszerről

Nem ismert a díjak mértéke, rengeteg az adminisztrációs kötelezettség, nem teljesen világos az adattovábbítás, a regisztráció, a NAV, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az OHH hatásköre, az értékesítési láncok felülvizsgálata. A Napi.hu ezért szakértők segítségét kérte a helyzet megértéséhez. Bővebben >>>