Valódi segítség lehet az a Rogán Antal által gyed extraként nevezett javaslat, amely emelt összegű támogatást adna annak a szülőnek, aki a gyermeke születése után gyorsan vissza szeretne menni dolgozni. Jelenleg a terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) ideje alatt semmilyen munkát nem végezhet a szülő - pontosabban a munkavállalás vagy akár alkalmi, megbízásból származó jövedelem szerzésével automatikusan kiírja magát a nyüzsgő anya a rendszerből.

Persze lehet mondani, hogy azért van a gyed, hogy az anya otthon legyen a gyerek kétéves koráig, illetve ha annyira dolgozni akar menni, akkor elégedjen meg a gyessel, ami jóval kisebb összegű a gyednél. Azt is látni kell azonban, hogy sok család nem tudja finanszírozni az életét egy fizetésből és gyedből - arról nem beszélve, hogy egy egyedülálló anya rá van kényszerítve a pénzkeresésre, hacsak nincs pár millió forint megtakarítása.

A most bejelentett javaslat szerint aki korábban, például a gyerek egyéves kora után vissza akar menni dolgozni - s ezt már előre tudja -, emelt szintű gyedet kérhet és kaphat. A gyed extra leegyszerűsítve így kétszeres pénzt jelent, azt kapná meg az anya, amit a munkába állás miatt elveszítene. A gyed a korábbi munkabérhez igazodik - 365 biztosítotti nap kell hozzá -, összege a napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Ez havi bruttó 137 ezer forint. Elvileg a biztosan dolgozni akaró anyák ehhez képest akár bruttó 274 ezer forintot is kaphatnának - persze nyilván azzal a kikötéssel, hogy ha mégsem mennek vissza dolgozni, akkor már nem kapnak egy fillért sem az államtól.

Amellett, hogy az emelt szintű gyed nagyobb anyagi biztonságot jelent, igazságosabb, mint a mostani rendszer. Ha ugyanis ma egy anya visszamegy dolgozni, akkor nagyon sokat bukik az elveszített gyeden - azért lépik meg mégis ezt, mert ennél a munkabér mégis több. Ha azt vesszük alapul, hogy az anya a gyed maximumát kaphatja, és a gyerek egyéves kora után meg vissza dolgozni, akkor 1,644 millió forintot hagy az államnál. Ebből valami persze visszajön a gyessel, ám így is 1,3 millió forinttól esik el. Csak azért, mert nem engedheti meg magának adott esetben, hogy otthon maradjon.

A mostani fideszes javaslat még nincs teljesen kész persze, s számítanak majd a részletek is, így annak meghatározása, hogy mennyi gyed kérhető előre, s mennyit kell mindenképpen otthon tölteni. Kérdés, mennyire lesz rugalmas a rendszer, vagyis ha egy anya adott esetben a tgyás után azonnal visszamegy dolgozni - vagy otthon vállal munkát -, akkor egy összegben megkaphatja-e a neki járó gyedet, vagy az extra gyedhez meg kell várni a gyerek első születésnapját.