Bár a 3,5 tonna feletti járművek e-útdíját 3 éve vezették be Magyarországon, még most is sok jogkövető fuvarozó fut bele büntetésbe pusztán figyelmetlenségből.

Az egyik leggyakoribb problémát a HU-GO folyószámla fedezethiánya jelenti. Ezekben az esetekben bár az úthasználat-bevallás megtörténik, mivel nincs elegendő összeg a megadott számlán, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) visszautasítja az adat befogadását. Azok az úthasználók, akiknél egy folyószámlához több jármű is van rendelve, különösen érdekeltek lehetnek az egyenlegük rendszeres ellenőrzésében, mivel egy lefogyott egyenleg az egyidejűleg úton lévő összes járművüknél fog jogosulatlan úthasználatot eredményezni - írják.

Az úthasználók interneten és telefonon is lekérdezhetik az aktuális egyenlegüket a NÚSZ-on keresztül, de lehetőségük van egy megállapított minimum összeg rögzítésére is a számlájukhoz. Amennyiben elérik ezt a határt, a rendszer automatikus értesítést küld számukra az alacsony egyenlegről. Ez alap esetben nincs beállítva, viszont egy olyan ellenőrzési pontot ad, ami segít elkerülni a túl alacsony egyenlegből fakadó esetleges büntetést.

Visszatérő probléma

Visszatérő probléma még a nem megfelelő jármű és vontatmány tengelyszám-beállítás. Ennek a beállításnak az ellenőrzésére is érdemes figyelni, mivel 24 órán belül akár 3 darab, egyenként 140 ezer forintos bírságot is elkerülhetnek vele a fuvarozók egy általánosnak tekinthető 4 tengelyes jármű esetében.

A harmadik leggyakoribb eset a szivargyújtóról működtetett, úgynevezett OBU egységek nem megfelelő installálásához köthető. A WebEye szerint indokolt fixre szerelt fedélzeti eszközzel közlekedni. Ez lehet rejtetten - műszerfal alá - szerelt megoldás, vagy a járművezető-fülkében szabadon elhelyezett fedélzeti eszköz "fixre" kötése is. A fedélzeti eszköz installálását mindenképp szakemberrel érdemes elvégeztetni.

Figyeljen az értesítésekre

Egyes úthasználóknak újdonság lehet, hogy április 4-től a NÚSZ külön nyilvántartásban rögzíti az érvénytelenített fedélzeti eszközöket. Az erre vonatkozó email értesítésre érdemes odafigyelniük a fuvarozóknak, mivel az itt regisztrált egységekkel - mindaddig, amíg a listán szerepelnek - nem tudják teljesíteni az Útdíjtörvény alapján őket terhelő úthasználati bevallási kötelezettségüket.

2016 július 1-jétől ismét változások jönnek az útdíj rendszer működésében. A NÚSZ Zrt. már közzétette az ekkor hatályba lépő, bevallási közreműködőkre alkalmazott, módosított Általános Szerződési Feltételeit. A változások közül kiemelendő, hogy a fedélzeti eszközök folyamatos használata az úthasználat teljes ideje alatt kiemelt jelentőségűvé válik. Ez még nagyobb fegyelmezettséget kíván meg a szivargyújtóról üzemeltetett OBU-k használóitól.