A Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelték a száz kilogrammos, második világháborús légibombát a Dunából - közölte a távirati iroda.

A tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítottak ki a Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték a szerkezetet, mondta Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Az emelést végző hadihajós katonák és a műveletet biztosító tűzszerész búvárok elhagyták a biztonsági zónát, a tűzszerészek pedig megkezdték a robbanóeszköz hatástalanítását az aknamentesítő hadihajó fedélzetén - tette hozzá.

A bombát a Magyar Honvédség tűzszerészei a kora délutáni órákban hatástalanították. Gajdos Milán azt mondta, tűzszerészek kiszerelték a légibomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet pedig vízi úton szállítják el.

A környéken elrendelt rendőrségi zárást feloldották, a forgalmi rend helyreállt - tette hozzá.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.