Akár százmilliárdos nagyságrendű adócsökkentést hajthat végre a hamarosan megalakuló Fidesz-kormány a Magyar Nemzet szerint. Bár állítólag  egyelőre még nem született döntés a konkrét lépésekről, a lap információi szerint három lehetőségről folyik egyeztetés.


Az egyik a személyi jövedelemadózás (szja) átalakítása, vagyis a szuperbruttósítás 2010. január elsejére visszamenőleges hatállyal történő megszüntetése, amely becslések szerint idén akár 250 milliárd forintot hagyhat a lakosságnál. Ezt a lépést már az idén, év közben megvalósíthatnák a lap szerint, úgy, hogy a sávhatárt és a kulcsokat nem változtatnák. Az éves kereset öt millió forintig terjedő része után 17 százalékot, az e feletti rész után pedig 32 százalék adót kellene fizetni.

Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb pénz folyna be a költségvetésbe, igaz, a lap szerint ez a gazdaság fehéredéséhez is hozzájárulna. Az intézkedés megvalósítását az államháztartás helyzetétől teszik függővé.


Felmerült a cafetéria-juttatások megadóztatásának eltörlése és a dolgozóknak nyújtható béren kívüli juttatások bővítése a lakhatási támogatással.


Harmadik lehetőségként az innovációs járulék megszüntetése került szóba, amely a lap szerint azzal indokolható, hogy komoly visszaélések tapasztalhatóak az adó körül.