A munkaerőhiány megoldására tavaly a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége dolgozott ki egy javaslatot, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felkarolt. Ez alapján, egyebek mellett jól működne egy olyan kormányzati program, ami a "kulturálisan beilleszthető", szakképzett munkaerő bevonására irányulna - emlékeztet a portál.

Idén januárban derült ki, hogy médiakampányt indítottak Ukrajnában azért, hogy az ottaniak jöjjenek dolgozni hozzánk. A kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós bejátszásokra 82 millió forint állt rendelkezésre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

A 2016-os költségvetés zárszámadási törvényjavaslatából kiderül viszont, hogy valójában még ennél is nagyobb összeget költött el a kormány az ukrán munkások behozatalára: az "Ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása" központi programra tavaly 180 millió forint került kifizetésre, a kormány viszont még ennél is nagyobb keretet, 450 millió forintot biztosított.

A zárszámadás szerint tavaly a következő tevékenységek valósultak meg:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel,
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása,
  • logisztikai szervezés, tanácsadás,
  • 750 harmadik országbeli munkavállaló toborzása, szűrése, felkészítése, szükség esetén átképzése és Magyarországon való munkába állítása.