Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eseményen Karakó László, az Ofa ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, olyan munkaerőhiány alakult ki a magyar munkaerőpiacon, amely miatt valamilyen újfajta rendszer bevezetése válik szükségessé. Az egyelőre két megyében megvalósuló pilot-program lényege, hogy a "piaci igényeknek megfelelően" alakuljanak át és váljanak működési-hatékonysági szempontból modernebbé a munkaügyi kirendeltségek foglalkoztatási osztályai - mondta.

Ennek segítségével gyorsíthatóvá válik a munkanélküliek, a dolgozni akaró inaktívak és a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való visszatérése - hangsúlyozta Karakó László. Hozzátette, a programba bevont külső szakmai partner segítségével először elemzik a foglalkoztatási osztályok működését, majd a munkaerő-kínálatot és keresletet támogató rendszereket dolgozzák ki, amelyeket később a gyakorlatban alkalmaznak. (Bérből és fizetésből él? Ennek a hírnek valószínűleg nem fog örülni.)

Fontos, hogy a munkaügyi hivatalokhoz fordulók képességeit a megfelelő módon mérjék fel és az álláskeresők - kompetenciájukhoz mérten - kapjanak lehetőséget az elhelyezkedésre - tette hozzá az Ofa vezetője. A projekt úgynevezett navigátorok kiválasztását és képzését is tartalmazza, akik segítenek az új módszerek bevezetésében.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkaerőpiaci adatokról szólva elmondta, 2010 és 2017 között 180 ezerről 244 ezerre emelkedett a foglalkoztatottak száma, 2018 második negyedévétől számuk tovább bővült, közel 250 ezerre.

A munkanélküliek száma 40 ezerről 23 ezerre, a regisztrált álláskeresőké pedig 57 ezerről 31 ezerre esett vissza 2010 és 2017 között - tette hozzá az államtitkár.

Bodó Sándor megjegyezte, a szomszédos Hajdú-Biharban is hasonló tendencia látszik, 180 ezerről 227 ezerre, majd 230 ezerre bővült a foglalkoztatottak létszáma, a munkanélküliségi ráta pedig 13 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött.

A fotó forrása: Pixabay