A civil szervezetek nemzeti parkjaink védelmében fogalmazott közös kiállásának az ad most aktualitást, hogy a Mol engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogén-kút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén történne – a civilek szerint ezzel az olajipari vállalat szembe megy az Alaptörvényben rögzítettekkel. Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása emellett súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, amely tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit - írta közleményében a Greenpeace.

Mint azt korábban a Napi.hu is megírta a környezetvédők szerint a Mol elképzelése a helyszín miatt is elfogadhatatlan, mivel "nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni." Abszurd és felelőtlen a Moltól, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén egy nemzeti park területén akar új szénhidrogén-kitermelő helyet nyitni – nyilatkozta most Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse, hozzátéve, hogy a környezet és az éghajlat további pusztítása helyett az olajvállalatnak a megújuló energiára való áttérésben kellene inkább az erejét megmutatnia.

A megjelent közös állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek azt várják, hogy

  • a Mol azonnali hatállyal álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától;
  • a Vas Megyei Kormányhivatal a fentiekben megfogalmazott természetvédelmi és klímavédelmi szempontok értelmében utasítsa el az engedélykérelmet, amennyiben a Mol nem vonja vissza a beruházási szándékát;
  • a magyar országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését.
A Mol tervét nem támogatja az érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem, az MTVSZ közérdekű adatigénylésének köszönhetően napvilágot látott dokumentum szerint. Sőt, az ügyben dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar alkotmányos rend szerint a természetvédelmi területeken a védendő közérdek az élővilág megóvása, és a bányászati célú tevékenység nem élvez elsőbbséget egy nemzeti park védett területén.