Széchenyi Kártya Programmal kapcsolatos intézkedésekről szóló 2022. október 24-én közzétett 1511/2022. számú kormányhatározatot módosították egy három soros kormányhatározattal – írja a Bankmonitor.

Az őszi határozatban egyetlen szövegrész változik: a „2023. I. félévére” helyére a „2023. évre” szöveg került.

A módosított dátummal a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó konstrukciók kamat-, kezelési költség és kezességi díjtámogatás finanszírozásához szükséges 2023. évi költségvetési forrásigény biztosításáról rendelkezik.

Jó eséllyel számíthatunk az elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető kedvezményes hitelprogram meghosszabbítására a második félévre vonatkozóan.

 

Kevésbé csúfos a jövő: bizakodni kezdtek a magyar kiscégek

Tovább erősödött és lassan elérheti a pozitív tartományt a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A közterhek és a vállalati hitelkamatok kedvező változására számítanak a cégek. Bővebben>>>

A piaci környezet változásaihoz igazítják

A Széchenyi Kártya Program konstrukcióit és azok feltételeit az elmúlt időszakban folyamatosan (félévente) igazították a piaci környezet változásaihoz azzal a céllal, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások forrással történő ellátása az igényeikhez és a piaci lehetőségekhez mérten optimális legyen. A most futó Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciókat 2023. június 30-áig hirdették meg.

A kormányhatározat módosításából azonban még nem lehet egyértelműen arra számítani, hogy a program júliustól változatlan feltételekkel folytatódik.

Egyelőre nincs hír arról, hogy megmaradnak-e a most elérhető konstrukciók, illetve módosulnak-e azok feltételei, például a kamatozás, az igényelhető hitel összege, a futamidő vagy a támogatás mértéke.

 

Szenvednek a hazai kisvállalkozások a magas kamatoktól

A kkv-k 95 százaléka külső forrással rendelkezik anyagi nehézségeik és a magas kamatok miatt. A cégek többsége az uniótól vagy a Magyar Fejlesztési Banktól vett kölcsönt. Bővebben>>>

Folyamatosan nőttek a kamatok

A programban elérhető konstrukciók kamata az elmúlt két évben folyamatosan emelkedett:

 

  • Az induló nulla, illetve ahhoz közelítő fix kamathoz képest jelenleg a kamat mértéke minden hitelcél esetében évi fix 5 százalék. Ez még így is rendkívül kedvező, hiszen időközben a piaci környezet is számottevően romlott.
  • A kamat emelkedésével párhuzamosan csökkent az egyes hitelcélok esetén igényelhető hitelösszeg is.

 

 

 

Az év eddig eltelt részét azonban nem jellemezték olyan gazdasági folyamatok, amelyek a meglévő feltételek érdemi módosítását indokolnák.

 

Hamarosan zöld célokra is fordítható a fogyasztóbarát lakáshitel

Áprilistól zöld célokra is fel lehet venni a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Ersténél. Az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó hitelfelvevők az új lakás vásárlása, illetve építése mellett korszerűsítésre és felújításhoz is igényelhetik a konstrukciót. Bővebben>>>