A hétfőtől igényelt állandó személyazonosító igazolványok esetében az eSzemélyi tároló eleme már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is (beleértve az állandó magyarországi lakóhelyet, a tartózkodási helyet, valamint a külföldi címet).

A korábban igényelt okmányokra a lakcímadat az állampolgár kérelmére utólag is felírható - adta hírül a tárca.

A személyi azonosító és a lakcím kizárólag az eSzemélyi tároló eleméből olvasható ki "megfelelő eszközzel", ezek az adatok, hasonlóan a társadalombiztosítási azonosító jelhez (tajJ) és az adóazonosító jelhez, az okmány felületén nem láthatók.

Lakcímváltozás bejelentésekor a személyes ügyintézésnél nemcsak a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát) cserélik ki, hanem a személyazonosító igazolvány tároló elemén is rögzítik az új lakcímet.

Lakcímadat utólagos rögzítésére csak személyes ügyintézés során van lehetőség. Ha a külföldi cím változásának bejelentése elektronikus úton történik, az új külföldi cím nem kerül automatikusan a személyazonosító igazolvány tároló elemére, ezt csak személyes ügyintézés útján lehet feltenni.

Fontos az is, hogy a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt nem váltja ki az eSzemélyi - közölte a BM.