Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén bevezeti a házhoz menő lomtalanítást a mintegy száz települést ellátó Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. - írta a Világgazdaság. Bár a lomtalanítás alapértelmezésben és az általános gyakorlat szerint is házhoz menő, a Zöld Híd esetében a lap szerint újításról van szó ahhoz képest, hogy korábban a társaság gyűjtőpontokat jelölt ki, amelyekre a lakosoknak maguknak kellett elvinniük a lomot, igaz, ebben kérésre a társaság alkalmazottai segítettek.

A mostani rendszer, amely évi egy alkalommal legfeljebb két köbméter lom ingyenes elszállítására vonatkozik, más szempontból is új. Egyrészt a szolgáltatás igénybevételéhez a lakosoknak ki kell tölteniük a lomtalanításra egy igénybejelentő lapot, továbbá a lomtalanítás nem előre tervezett, ha az igénybejelentések, illetve a szolgáltató járatterve alapján egyeztetett időpontban történik, végül pedig a kukás legfeljebb öt percig vár a hulladékra, amelyet az érkezéséig a kerítésen belül kell tárolni - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd tavaly október 25-én jelentette be, nem viszi el a szemetet 116 Pest és Nógrád megyei településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től. A katasztrófavédelem október 31-én átvette a területen a szemétszállítás irányítását. Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) lemondott a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló társulás elnöki posztjáról, amit november 5-én jelentettek be. Helyette Vác fideszes polgármesterét, Fördős Attilát választották meg elnöknek.

A hvg.hu cikke szerint most messzebbre, a spanyol tulajdonban levő FCC gyáli telepére szállítják a szemetet, az ezért fizetett díj tavaly meghaladta a 110 millió forintot. Így persze a vegyes hulladék előválogatása is elmarad, holott uniós követelmény szerint 2020-ig a háztartások papír-, fém-, műanyag- és üveghulladékának a felét nem égetéssel vagy lerakással, hanem anyagukban kellene hasznosítani.

Mostanra egyébként az előválogatás nem is érdeke a hulladékkezelőnek. Ugyanis míg a Zöld Híd korábbi partnere, a váci cementgyár fizetett a hulladékból készült tüzelőért, újabban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű a végállomás, amelynek az NHKV még fizet is - tonnánként hétezer forintot -, úgymond a lerakóról való eltérítésért - írta a hvg.hu.

A gondok nem oldódtak meg, amit jelez, hogy új igazgatóság és felügyelőbizottság gyürkőzhet neki a szemétkáosz megoldásának az állami kukaholdingnál, ugyanis Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökének február 8-tól.