A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (becenevén kukaholding) között jelenleg is élénken zajlanak a tárgyalások arról, hogy az utóbbi teljes körűen kifizesse az előbbinek járó pénzt a szemétszállításért - közölte a fővárosi hulladékszállító a Népszavával.

Mártha Imre felügyelőbizottsági elnök január végén azt nyilatkozta, hogy az FKF kasszája változatlanul üres, az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki. A kukaholding feladata az lenne, hogy beszedje a szemétdíjat az egész országban, majd visszajuttassa a hulladékszállítást végző térségi önkormányzati cégeknek, így az FKF-nek is. A négy éve bevezetett rendszer máig akadozik: az NHKV kiszámíthatatlanul fizet.

Azt, hogy mégse fogytak ki tartalékaikból, az FKF azzal indokolta, hogy "az elmúlt hónapok során időközönként történtek részteljesítések". Emellett decemberben rendkívüli módon megszigorították a cég gazdálkodását, így a társaság napi üzletmenete, ezen belül a folyamatos hulladékszállítás biztosított. Arról, hogy végül is meddig tartanak ki a fővárosi szemétszállítás tartalékai, illetve milyen remény mutatkozik a tavalyi év után az NHKV-tól követelt több mint 12 milliárd forint átutalására az FKF-nek, nem nyilatkoztak.