Az elmúlt időszakban számos egyeztetés, levélváltás zajlott a Budapesti Közművek és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. között arra vonatkozóan, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz. Sajnos eddig ezek az egyeztetések sikertelenek voltak - írja közleményében a Budapesti Közművek és az FKF.

A fővárosi közműcég most ismét eljuttatta az eddig rendezetlen díjtételekről szóló díjbekérő levelét és számláit az állami kukaholdingnak, bruttó tízmilliárd forintról. "Amennyiben a kukaholding a fővárosi lakosság és az intézmények által befizetett szemétszállítási díjakat végre maradéktalanul továbbadja a Budapesti Közművek (FKF) felé, úgy várhatóan a szolgáltatás rövid időn belül újraindítható lesz" - áll a fővárosi cég közleményében.

Az FKF Zrt. telehelyein október 4-én, kedden kezdtek sztrájkba a dolgozók, azóta Budapest több kerületében szünetel a szemétszállítás.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban - írja a társaság, amely folyamatosan egyeztet az érintett munkavállalókkal.

A kukaholding nem tudott kifizetetlen számláról

Szerdán azt közölte az NHKV Zrt., hogy náluk nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatásidíj-számlája a fővárosi cégnek. "Az NHKV évek óta minden szolgáltatásidíj-számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet; mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, késedelmes fizetésbe nem esik" - írta az állami cég.

Ma is tett ajánlatot a főváros a sztrájkolóknak

Karácsony Gergely főpolgármester az FKF dolgozóinak az idei 15 százalékos béremelés felett egyszeri 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott fel csütörtökön, valamint az év végi 120 ezer forintos bónusz sem marad el, mondta városvezető ma reggel az Ecseri úton a hulladék elszállítással foglalkozó munkavállalók előtt. Hozzátette: ezekről a javaslatokról fognak tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is.