A 2 millió kvótát a magyar állam részletekben bocsátja a kereskedő cég rendelkezésére, a kvóták végfelhasználója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) tájékoztatása szerint Japán.

Magyarország kvótaállománya 120 és 147 millió tonna között van. Eddig Magyarország ennek mintegy 10 százalékát értékesítette.

A kvótaértékesítésből eddig összesen csaknem 36 milliárd forint folyt be. Ebből a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében már mintegy 15 milliárd forintot lekötöttek a Klímabarát Otthon Panel alprogramjának pályázói.

A KVVM közleménye szerint a zöldtárca folyamatosan tárgyal a kvótapiacon, ezek többsége azonban egyelőre a piackutató jellegű árajánlat-kéréseknél tart.

A tárgyalások során kiajánlott szerződésekben előre meghatározottak azok a zöldítési célok, amelyekre a majdani bevétel fordítható, ezekből változatlanul kizárólag üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentő projektek finanszírozhatók.

A ZBR részeként a KVVM további pályázatok kiírását tervezi, amelynek témája az energiatakarékos háztartási gépek és energiatakarékos izzók cseréje lesz. A kvótaértékesítésből befolyó keretbe befolyó pénz kizárólag a ZBR keretében költhető el.