Szakorvoshiány miatt a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban január elsejétől meghatározatlan ideig átmenetileg szünetel a szülészeti és a hozzá kapcsolódó újszülött ellátás – szerepel a szentesi egészségügyi intézmény honlapjára felkerült határozatban.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyezte dokumentum szerint a kieső szentesi ellátást három intézmény szülészeti és neonatológiai osztályai veszik át:

  • Hódmezővásárhelyen a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ;
  • Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ;
  • Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Intézmény a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórház.

Müller Cecília utasítása alapján az említett szolgáltatók közt a szentesi édesanyák és gyermekeik koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata lesz. Az említett három szülészeti osztálynak hivatalból el kell látnia a várandós nőket, valamint a babákat, akik eredetileg a szentesi szülészethez tartoztak volna.

A tisztifőorvos azzal indokolta a szentesi szülészet időleges bezárását, hogy a kórház főigazgatója, Kalmár Mihály december közepén jelezte felé: a szülész-nőgyógyász szakorvosok hiánya miatt az aktív fekvőbeteg-ellátást már nem tudják biztosítani a szentesi szülészeten.

A szentesi kórház vezetője arról is írt, hogy továbbra is változatlanul tudják működtetni helyben:

  • az egynapos sebészeti ellátást;
  • a nőgyógyászati szakrendelést;
  • a terhestanácsadást;
  • a mozgó szakorvosi szolgálatot. 

Az egynapos sebészeti ellátás átadásáról egyelőre egyeztetnek a Csongád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makóval: az együttműködési megállapodás megkötése folyamatban van.

Tavaly újították föl 80 millió forintból a szentesi szülészetet

A Szentesi szülészetért Facebook-oldalon hatalmas felháborodás és kétségbeesés kísérte Müller Cecília bejelentését. Az érintett édesanyák közül többet is arról számoltak be, hogy elsírták magukat a szentesi szülészet bezárásának hírére. E mellett sokan azért lettek nagyon szomorúak, mert az átmeneti bezárásra ítélt szülészeti osztály működését rendkívül színvonalasnak tartják.

A szentesi kórház szülészetét tavaly 80 millió forintból újították föl kormányzati támogatással, ráadásul családbarát koncepció mentén. A szentesi kórház szülészetének felfüggesztése azért is lehet fájdalmas pont a helybelieknek, mert a térség legnagyobb születési számmal rendelkező egészségügyi intézményéről van szó.

A szentesi szülészet működésének átmeneti felfüggesztése nem előzmény nélküli: például november végén is tüntettek a szentesi és környékbeli nők és családjaik a szülészet bezárása ellen.