Még 2020 májusában döntött úgy a kormány, hogy elengedi a szociális hozzájárulási adót a Szép-kártyákon lévő összegeknél. Az erről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletet azóta többször meghosszabbították, így az adókedvezmény azóta kisebb mint a fele, a hagyományos 32,5 százalékos tehernek. Eredendően ugyanis 15 százalék személyi jövedelemadó és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó van a tételeken. 

„A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy ezen adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti. A Szép-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie” – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek elküldött tájékoztatásában a cafeteria-kedvezményről.

A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel. Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a Szép-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot – tette hozzá a bejelentésben.

Nagy Márton javasolja, hogy minél előbb használják fel a magyarok a Szép-kártyájukon lévő pénzt.

A fő kedvezmény nem tér vissza a Szép-kártyáknál

A kormány már említett másik, keresztzsebes kedvezményét viszont már kivezette. A kártyakibocsátóktól érkezett adatok alapján február 1. és július 1. között több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a Szép-kártyákkal.

Az átjárhatóságot viszont épp a turizmus és a vendéglátás miatt nem vezetik vissza. A cafeteria-kedvezmény így csak a meghatározott zsebéknél marad érvényes.