Miközben az idegenforgalmi ágazatnak nagyon kellenének a magyarok költései, azok jelentősen elmaradnak a tavalyitól - írja az Énpénzem.hu a Széchenyi pihenő (Szép) kártya adóztatásáról szóló cikkben. Augusztusban 40 százalékkal kevesebbet fizettek ezzel az eszközzel szállásra, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy júliustól már nem lehetett élelmiszer-vásárlásra használni a feltöltött pénzeket.

A választások előtt ugyanis a kormány lehetővé tette, hogy február 1-jétől előbb május 31-ig, majd június 30-ig élelmiszert is lehessen vásárolni vele. A kártyakibocsátók nemrég arról számoltak be, hogy az első félévben a tavalyinál bő 30 százalékkal többet fizettünk e kártyával, a teljes költés negyede ugyanakkor élelmiszerre ment. 

A kormány eddigi gazdaságpolitikai csodafegyvere, a fogyasztás pörgetése a válságban, nem működik. Nincs miből. Illetve „találtak” 100 milliárd forintot a Szép-kártyákon. Így gyorsan hoztak egy újabb rendeletet, amely szerint 15 százalékkal megsarcolható, ha valaki egy év alatt sem költi el a cafeteria keretében - tény, hogy kedvezményesen - egyébként leadózott juttatását.

Költeni, költeni, költeni

Sőt, már május 31-ig el kell minden pénz költeni, ami 2022. október 15-ig ideérkezik, A hivatalos indoklás szerint a kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében döntött arról, hogy az adózásban elérhető 15 százalékos kedvezmény korlátos legyen. Az eddigi szabályok szerint két évig lehetett rakosgatni a kártyákat külön díj megfizetése nélkül.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közleményében üdvözölte a kormány lépését. Az őszre kialakult több tényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait. A forgalom-visszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése miatt a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy felfüggeszti tevékenységét akár több hónapra is, de számos vállalkozás a végleges bezárás gondolatával is foglalkozik.