Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely végre érdemben könnyítheti a Széchenyi pihenő (Szép) kártyán lévő egyenlegek elköltését.

Eszerint ugyanis április 25-től, azaz jövő vasárnaptól 2021. december 31-ig a kártya egyes alszámláira (ebből három van: szálláshely, vendéglátás és szabadidő) utalt juttatást a szolgáltató egy másik alszámláról is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzét egy másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is felhasználhatja.

E változtatás nyomán lehetőség nyílhat arra, hogy például a szálláshely alszámlán lévő összeget mondjuk a vendéglátás alszámlát elfogadó szolgáltatóknál költsük el - értelmezte a szabályt Fata László juttatási szakértő.

A lépés sokak számára lehet előnyös, viszont már korábban is megléphette volna a kormány. Korábban (április 7-én) az MSZP nyújtott be erre törvényjavaslatot, amelyben azt is kérték, hogy élelmiszer-vásárlásra is lehessen költeni a Szép-kártyáról - írta a Telex. Ezt azzal indokolták, hogy a járvány miatt sokkal kevésbé használható a juttatás, mert például a szállásfoglalásokra vagy a kultúrára fordítható zsebekben ragadt összeget nem lehet melegételre költeni. Az MSZP ellenzéki párt szerint „sok család számára sokkal nagyobb segítséget jelentene, ha a kártyát nem csupán fitneszbérletre vagy wellnesshétvégére, hanem élelmiszerekre is lehetne fordítani.”

A versenyszférában idén is a korábbi 450 ezer helyett 800 ezer forint tölthető fel rekreációs célokra, míg a költségvetési szervek dolgozói esetén 400 ezer forint az éves juttatás kerete. A legnépszerűbb, több mint egymillió magyar munkavállaló által birtokolt béren kívüli juttatási elemnél 2020-ban a feltöltések megközelítették a 300 milliárd forintot - írta a Magyar Nemzet. A járvány tavalyi évében a vendéglátás alszámla pörgött a leginkább, ami a nyáron megnövekedett hazai turisztikai kereset mellett annak is köszönhető, hogy a kijárási korlátozások idején emelkedett a házhoz szállításos ételrendelés népszerűsége.

Főként az év végi lezárások miatt azonban sokan nem tudták elkölteni az egyes alszámlákon megmaradt összegeket, így a feltöltésekből jelenleg mintegy 170 milliárd forint parkol a Szép-kártyákon. Ezt az összeget mozdíthatja meg a friss rendelet.

A változásról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is beszámolt. Szavai szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint például a szálláshelyre kapott béren kívüli juttatást fel lehet használni melegételre vagy kulturális célokra is, egészen 2021. december 31-ig.