Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben Magyarországon és külföldön is a korrupciót tartják az ország legnagyobb bajának jóval kevesebb korrupciós úgy folyik a magyar bíróságokon, mint amennyi lehetne - ismerte el a Népszabadságnak adott interjújában Polt Péter legfőbb ügyész. Olyan világjelenséggel állunk szemben, amelyet egyre agyafúrtabb eszközökkel követnek el, és a vesztegetők és a megvesztegetettek érdekazonossága miatt nehezen deríthetők fel.

Ezért Polt szerint nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel lehet a korrupció ellen harcolni, hanem a megelőzéssel, amelynek része a döntési folyamatok egyszerűsítése. Szerinte ezzel együtt a jogalkalmazók is sokat tettek az elmúlt években a korrupció visszaszorítása érdekében és vannak szép sikereit. Ez utóbbi alatt nem a 2010-es kormányváltás után korábbi kormánypárti politikusok ellen indult eljárásokra gondol, hanem például arra, hogy kevesebb lett az utcán a rendőrök által elkövetett vesztegetés.

Az MNB-alapítványokkal kapcsolatban elmondta, hogy van néhány eljárás folyamatban ezek ellen. A Questor-ügyben azt hangsúlyozta, hogy lesz tárgyalás, csak a ilyen óriási ügyekben évekig eltarthat a nyomozás. Polt elmondta azt is, hogy nem mond le, mert a törvényekben előírtaknak megfelelően végzi a dolgát. Egyébként politikai ügyek nincsenek az ügyészségen.