A Szépírók Társasága elnöksége tiltakozik a "kisadózó vállalkozások tételes adójáról" (kata) szóló új törvényjavaslat bevezetése ellen, és arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy azt jelenlegi formájában ne fogadják el! - írja Facebookon közzétett nyilatkozatában a Szépírók Társasága, amely írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete.

A jogszabályt kedden meg is szavazták, így a kérés részben okafogyottá vált.

Az egyesület szerint egy évtizede a kata jelentette a művészeti szektorban vállalkozóként dolgozók számára az egyetlen menedéket, lehetőséget a legalább megközelítőleg tisztességes megélhetésre.

Elfogadhatatlan a jelenlegi formájában a törvény

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a törtvényjavaslat érdemi szakmai egyeztetés nélkül született meg, tartalmi szempontból nem átalakítást, hanem lényegében megszüntetést jelent, a kapkodás pedig (július 12-i tárgyalás és elfogadás, szeptember 1-jei bevezetés) meggondolatlanságot, rosszabb esetben tudatos destruktív szándékot sejtet, így az új kata-törvény a irodalmi szakma számára jelen formájában elfogadhatatlan" - olvasható a szépírók közleményében, akik ugyanakkor "nagyon szívesen kifejtenék" (ahogy eddig is) az ellenérveiket, illetve a javaslataikat arról, miként lehetne módosítani, korszerűsíteni a kisadózást.

Az egyesület a szolidárison túl összefogásra, közös tiltakozásra hívja fel a kata-módosítással hátrányosan érintett szakmák szervezeteit.