Július 1-jétől megszűnt az egészségügyi dolgozók mozgóbérének befagyasztása, így lehetővé vált, hogy az alapbér szerint számolják el azoknak a dolgozóknak a változó bérelemeit, akik 2012-ben és 2013-ban béremelést kaptak. Ebben szerepel az ügyeleti díj, a készenléti díj, a túlmunka díj vagy a műszakpótlék.

Mészáros János, egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: a bérkiegészítésre idén 5,33 milliárd forint áll rendelkezésre.

"Az a 43 ezer betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakdolgozó, akinek ilyen formán az alapbérbe beépül a 2012-es 2013-as év béremelése, bruttó 15 ezer forinttal magasabb jövedelemre számíthatnak, illetve az a 18 ezer betegágy mellett dolgozó orvos, aki ugyanebben a körben értendő, bruttó 20-25 ezer forintot fog jelenteni" - közölte.

A támogatási összeg igényléséről szóló tájékoztatót, a kitöltendő adatlapot, valamint az adatlap részletes kitöltési útmutatóját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valamennyi intézménynek megküldte, a kötelező adatszolgáltatás határideje augusztus 17-e, reggel nyolc óra. A helyettes államtitkár szerint ez a bérkiegészítés hosszú távon is fent tartható.

"Ezért a 2016-os költségvetésbe ennek a fedezete be van tervezve, az Országgyűlés meg is szavazta, ez 12,8 milliárd forint" - tette hozzá.

Mészáros János azt is elmondta, hogy tart még az egyeztetés a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel az ágazati szintű, egységes szabályozás megteremtéséért.