A kormánypárti lap már kedd reggel azt közölte, hogy lezárta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a hazájában körözött Nikola Gruevszki menekültügyi eljárást, nem sokkal délután kettő után pedig már arról számolt be, hogy meg is adták neki a menekült státuszt.

"Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak. A hatóság megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány - amely a macedón hatóságokat is irányítja - nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát - állítja a Magyar Idők cikkében.

A múlt héten robbant ki botrány abból Macedóniában, hogy az ország több korábbi korrupciós ügye miatt jogerősen elítélt miniszterelnökét - a helyi sajtó szerint - magyar külképviseletek segítségével szöktették Magyarországra, ahol politikai menedékkérelmet adott be. A szkopjei vezetés követeli Nikola Gruevszki kiadatását. Az ügy, amely miatt már többszöri fellebbezés után jogerősen elítélték lényege, hogy az egykori vezető saját használatra állami pénzen vett magának egy luxus Mercedest. De ezenkívül tiltott lehallgatás és más korrupciós ügyek miatt is vizsgálják.

Gruevszki hazájában oroszbarát, putyinista vezetőként volt ismert. A magyar kormánnyal baráti viszonyt ápol: a 2017-es macedón választásokon Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt mellett, összekötötte őket közös tanácsadójuk, a tavaly elhunyt Arthur Finkelstein kampánystratéga is. Korábban a macedón sajtó leplezte le, hogy a magyar külszolgálatok segítségével jutott át a Balkánon Gruevszki: követségi autók szállították határtól határig.

A Magyar Idők pedig most arról számolt be, hogy egyszeri belépésre jogosító igazolványt kapott a magyar hatóságoktól, hogy eljusson Budapestig, ahol egy előkelő szállodában várta a menekültügyi eljárásában hozott döntést.

Azért fogadták el Gruevszki érvelését, hogy nem Szerbiában vagy Montenegróban adta be menekültkérelmét, mert a bukott kormányfő azt állította, hogy az említett országok jó kapcsolatban vannak Macedóniával, ezért kiadhatnák hazájának. A bevándorlási hatóság szerint ez valós veszély, miután a sajtóhíreket olvastak el, amelyek arra is kitértek, hogy a macedón hatóságok elfogultak az egykori kormányfővel szemben. Érdekesség, hogy Gruevszki macedón pártjának médiahátországa a magyar kormányhoz közeli tulajdonosok kezében van.

Az ügyről és annak gazdasági következményeiről ebben a cikkben foglalkozott részletesen a Napi.hu.

A szerb elnök is megszólalt

Szerbián keresztül jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a múlt hétfőn, de mivel akkor még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, a szerb hatóságok nem állíthatták meg - közölte Aleksandar Vucic szerb elnök a kormányhoz közel álló Happy Televízióban hétfő késő este.

Az államfő információi szerint Nikola Gruevszki november 11-én hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába távozott két magyar állampolgár kíséretében. Onnan Montenegróba, majd Szerbiába utazott. A határokon személyi igazolvánnyal igazolta magát. A szerb államfő elmondása szerint a volt macedón miniszterelnök Szerbiából Magyarországra a Horgos-Röszke határátkelőhelyen jutott át, ahol személyi igazolvánnyal, valamint egy, Albániában kiállított belépési engedéllyel igazolta magát.

"Az Interpol szkopjei irodája csak november 13-án 19 óra 35 perckor küldte el nekünk a nemzetközi elfogatóparancsot. Mit várnak? Hogy olyan embereket tartóztassunk le, akik ellen elfogatóparancs sincs? Pláne nem nemzetközi elfogatóparancs" - fogalmazott Aleksandar Vucic.