Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztetése szerint, amelyet kedd kora este juttatott el az MTI-hez, tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre kell számítani. 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében szerdán több mint 10 centiméternyi hó hullhat, emiatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A hófúvás miatt két megyére - Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyére - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, két megyére - Veszprém, illetve Zala megyére - citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szél hófúvást okoz, amely hótorlaszokat emelhet.

A talaj menti fagy miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyékben adtak ki figyelmeztetést.

A figyelmeztető előrejelzés szerint szerdán jobbára az északi és keleti tájakon lehet területi átlagban 20 millimétert meghaladó csapadék. A Dunántúl nyugati felén havazás valószínű, főként Vas és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron nyugati részén és Veszprém megye magasabban fekvő területein szerda délelőttig helyenként 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat. A Dunántúl többi részén havas eső, eső egyaránt előfordulhat.

Emellett a szél is viharossá fokozódik, majd várhatóan szerda estére mérséklődik. Emiatt a Nyugat-Dunántúlon szerdán a nap első felében hófúvásra is számítani kell. A lehulló hó síkvidéken inkább csak átmenetileg maradhat meg - jegyezte meg a meteorológiai szolgálat.