Az MTI beszámolója szerint a Barclays Capital befektetési csoport kedden kiadott elemzése "váratlan, de nem rossz" hírnek nevezte az MNB előző napi, fél százalékpontos kamatcsökkentését. A ház - amely januárban várta az első magyarországi enyhítést - a jelenlegi szintről még 4,00 százalékpontnyi csökkentést jósol a jövő év végéig, vagyis 7,00 százalékos kamatszinttel számol 2009 végén.

A Barclays Capital a piac által nem várt csökkentés fő tényezői közé sorolja a forint jelentős stabilizálódását, ennek okát pedig abban látja, hogy a befektetők bizonyos mértékben leépítették a forintra október első felében felvett rövid - vagyis gyengülésre játszó - pozíciókat, miután a nagy IMF-EU pénzügyi csomag nyomán csökkent "a zabolátlan további gyengülés" kockázata.

Gyengülő erőcentrumok

Emellett már az októberi 3,00 százalékpontos kamatemelés óta is romlottak a nagy gazdasági erőcentrumok kilátásai, és ezzel együtt az inflációs kilátások is jelentősen enyhültek.

A Barclays Capital szerint az euróövezeti és a magyar kamatszint közötti különbözet várható növekedése is kamatcsökkentésre sarkallhatta a magyar jegybank Monetáris Tanácsát, jóllehet a londoni bank elemzői szerint ez a különbözet önmagában nem játszik nagy szerepet a forint stabilitásában.

A cég 2009 közepéig összesen 2,00 százalékpontos EKB-kamatcsökkentést jósol, és azzal érvel, hogy az általa előrejelzett 4,00 százalékpontos MNB-csökkentés után is csak 2,00 százalékponttal szűkülne a magyar és az euróövezeti jegybanki kamatkülönbözet.

A Goldman Sachs londoni elemzői is meglepetésüknek adtak hangot keddi kommentárjukban a magyar jegybanki enyhítési ciklus "korai kezdete" felett; a ház 2009 elejétől, az árfolyam és a kormánykötvény-piac normalizálódása után várta az agresszív csökkentés kezdetét.

Idő előtti enyhítés?

A GS londoni elemzői szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "éber pénzügypolitikát" tanácsolt Magyarországnak arra az időre, amíg a zajlik a globális szabadulás az adósságpiaci termékektől. A Goldman Sachs szerint az IMF kifejezetten említette a készenléti csomaghoz fűzött elemzői jelentésében, hogy el kell kerülni az "idő előtti enyhítést".

Mindazonáltal a forint stabilizálódása az IMF-csomag után, valamint a hazai és az euróövezeti növekedés meredek lassulása a jelek szerint elégséges volt az MNB számára a meglehetősen gyors kamatcsökkentési lépéshez, áll a GS keddi londoni elemzésében.

A ház bátorítónak nevezte, hogy a forint a kamatcsökkentés után is erősödött. A GS megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte továbbra is jelentősek a forintra nehezedő kockázatok. A Goldman Sachs mindazonáltal szintén 4,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést vár a következő 12 hónapra.

Hitelességi kockázatok

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport keddi véleménye szerint ugyanakkor az MNB lépése "kiszámított szerencsejáték". A ház szerint nem kétséges, hogy a legutóbbi gazdasági aktivitási adatok "egyenesen katasztrofálisak". Mindazonáltal az infláció még az MNB által most módosított előrejelzés alapján sem tér vissza jövőre a 3 százalékos célhoz, és az ilyen környezetben végrehajtott kamatcsökkentés azzal a kockázattal jár, hogy csorba esik a Monetáris Tanács hitelességén, áll a londoni Dresdner-részleg keddi elemzésében.

A ház szerint a kockázatkerülési hajlam továbbra is nagy, és a következő hónapok minden egyes újabb kamatcsökkentésével "növekszik a pénzügypolitikai hibázás kockázata".

Az MNB részéről elhangzott kommentárokból kiindulva azonban a londoni Dresdner-elemzők azt jósolják, hogy 2009 harmadik negyedének végére 8 százalékig csökken a magyar jegybank kamatszintje, és akár már a decemberi ülésen döntés születhet egy újabb fél százalékpontos kamatcsökkentésről. Ebben a környezetben a forintra érvényesülő kockázat a gyengülés felé hat, aminek potenciálisan kedvezőtlen hatásai lehetnek a rövid távú inflációs kilátásokra, úgy tűnik azonban, hogy az MNB már a 2010-es inflációra irányítja át figyelmét, fogalmaznak a Dresdner Kleinwort elemzői.