Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szétesés határára érkezett a kormányzati döntés-előkészítés, részben a szakapparátusok indokolatlan átszervezése miatt, részben a szakértőként okoskodó, de fél oldalnál többet elolvasni nem hajlandó politikusok miatt - derül ki abból az interjúból, amelyet Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense adott a Magyar Nemzetnek.

A rendszer 30-35 éves rutintalan, szakmailag megkérdőjelezhető hátterű főosztályvezetőkkel és más vezetőkkel van tele. Mivel nincs szakmai hátterük nem kockáztatják a reputációjukat, nincs bennük félelemérzet, hogy szakmailag elfogadhatatlan dolgokat tesznek. Fidelitasos vagyok, jövök-megyek, beülök mindenhova - gondolhatják.

Üvöltve mennek bele

Azokban, akik a politikától kapnak mindent, egy félsz van: mit fog mondani Orbán Viktor arról, amit csinálok. Olyan hírek terjednek szakmai körökben, hogy egy-egy törvényjavaslat vezetői összefoglalói nem lehetnek hosszabbak fél oldalnál, mert az államtitkár vagy miniszter legfeljebb ennyit hajlandó elolvasni. Eközben vannak olyan kérdések, amelyek hátterét nem lehet húsz oldalnál rövidebben tálalni.

A mindezek miatt születő hibák javítása rengeteg időt és energiát vesz el, ami agyonvágja az államigazgatás hatékonyságát. Felesleglesen mennek el erőforrások olyasmire, amire nem kellene. A szakma képviselői sokszor üvöltve vetik bele magukat olyan témákba, amelyekről azt gondolják, hogy fontos a kormányzatnak.