Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, miután a szerdai első sztrájktárgyalás eredménytelenül zárult.

A sztrájkbizottság szerdán megkezdte a tárgyalásokat a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. A tárgyaláson részt vett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviselője is. A tárgyalás eredménytelenül zárult - írta az MTI.

Az egyetemi dolgozók azt kérik, hogy

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Lajos: ez is politika!

Az ATV Híradónak csütörtökön nyilatkozó Lajos Tamás, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja szerint ezek politikai követelések, ezért úgy véli a sztrájk úgy ahogy van jogellenes. A producer hozzátette: a kuratórium a magyar jogszabályok által adott, és megengedett keretek között vont magához jogokat.

A kuratóriumi tag kifejtette azt is, hogy amint jogi lehetőség nyílik rá, azonnal bírósághoz fordulnak, és ha a bíróság megállapítja, hogy ez egy törvényes sztrájk akkor megszervezik az alternatív oktatást. Lajos Tamás azt még nem akarta elárulni, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat - olvasható az atv.hu-n.

Az SZFE tiltakozó hallgatói ragaszkodnak követeléseikhez, az egyetemi autonómia visszaállításához, céljaik eléréséhez . Az SZFE vagyonkezelői és fenntartói jogai egy törvénnyel létrehozott alapítványhoz kerültek, aminek élén az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium áll, Vidnyánszky Attila elnökletével, a tagjai jobboldalhoz és a Mol Nyrt.-hez köthető személyek. A kuratóriumba és az egyetem felügyelőbizottságába egy olyan ember se került be, akit az SZFE javasolt. Az átalakításról júliusban fogadott el törvényt a kormánypárti többségű parlament, a fenntartóváltás már szeptembertől hatályos. A kuratórium elnöke elvonta szenátus jogkörét.