A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani. Ez egy eszme, melynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő, nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen - mondták el az SZFE hallgatói a szerdai Vas utcai sajtótájékoztatójukon.

Az egyetem új vezetése korábban azt közölte, hogy a "tanköztársaságot" keddtől befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja - utalt az MTI a vezetőség tegnapi levelére.

Nem hátrálnak a hallgatók

A tájékoztatón a hallgatók közölték, hogy kiállnak az egyének felelősségre vonása ellen, és senki nem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat. - Így reagáltak az egyetem új vezetőinek tegnapi levelére, amelyben az állt, hogy a dolgozóknak és diákoknak név szerint írásban kell nyilatkozniuk a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról. Továbbá Szarka Gábor új kancellár munkavállalói felelősségről is írt hétfőn azokkal kapcsolatban, akik továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal.

Tiltás, zárás, lekapcsolás

A diákok szerint az általuk illegitimnek tartott vezetés veszélyezteti az oktatást, az internetelérést 18 órától 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak, és olyan kollégisták készülnek másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek - írta az MTI. A hallgatók szerint "zsarolással kényszerítik" az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy osztálytermeikbe, ahol kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják, ne engedjék be őket, az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében pedig megtiltották a kép- és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

A diákok szerint a hatalom képviselői sem a párbeszédre, sem az együttműködésre nem képesek. Október 23-án 16 órától a Műegyetem partjáról felvonulásos tüntetésre hívják az embereket, megemlékezve az '56-os fiatalságról - tudósított az ATV.

A dolgozók nem adnak ki személyes adatokat

Vidnyánszky Attila, az SZFE innovációs miniszter által kinevezett kuratóriumi elnöke arról beszélt tegnap a Spirit Fm-en, hogy szerinte kifulladni látszik a diákok egyetemfoglaló akciója. Az SZFE hallgatói és oktatói ma közölték: folytatják a sztrájkot és az egyetemfoglalást is - írja az atv.hu.

Szarka Gábor kancellár korábban írásban kérte a sztrájkolók névsorát - az SZFE sztrájkbizottsága viszont nem adta át ezeket, kifogásolták ugyanis, hogy a személyes adatokat tartalmazó iratokra milyen jogalapon tart igényt. Idézték az adatvédelmi hivatal állásfoglalását, amely szerint munkahelyen az érdekképviseleti feladatokkal összefüggő adatokat csak bérszámfejtés céljából ismerhetik meg. Ezért nincs olyan jogszerű cél, ami miatt kérhetné a sztrájkolók névsorát Szarka, így adatvédelmi célból nem adják át a névsort. Csató Kata sztrájkbizottsági ügyvivő azt is bejelentette, hogy folytatják a sztrájkot.

Szarka: aki nem tud azonosulni az új kuratóriummal, menjen el!

Az SZFE 63 oktatója által az egyetem új vezetésének írt keddi levél olyan lépés a kommunikációban, amely megnyit egy kiskaput a további párbeszédre - mondta Szarka Gábor kancellár az MTI szerint kedden az állami rádióban. "Az oktatók levelének szellemisége és olvasata azt mutatja, hogy alapvetően legitimnek tekintik a jelenlegi helyzetet, elfogadják a kancellárt, bár a két oktatási rektorhelyettes kinevezési módját nem" - tette hozzá Szarka. Az oktatók a párbeszéd hiányát kérik számon rajtuk, holott - az egyetem vezetése korábban, az október 4-én nyolc pontban megfogalmazott kezdeményezésében rögzítette: mindenről hajlandó tárgyalni, egészen az autonómiáig. (Az egyetem vezetése mind a nyolc pont elfogadását tartotta csak elfogadhatónak, többek közt a dolgozói béremelés feltételének a sztrájk befejezését, a diákokkal történő egyeztetés megkezdésének a blokád október 7-ei felszámolását tekintették - a szerk.) "Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni" - jelentette ki a nemrég kinevezett kancellár.Szarka Gábor szerint azok jártak el korrekt módon - név szerint Ascher Tamást, Enyedi Ildikót, Máté Gábort említette -, akik már a modellváltás meghirdetésekor lemondtak egyetemi állásukról. Ha valaki nem tud azonosulni az új helyzettel, a kuratóriummal és annak szellemiségével, akkor megteheti, hogy máshol keres lehetőséget. A kancellár szerint ezért keresik meg levélben az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.