Vasárnap is folytatódott az SZFE melletti kiállás, délután az egyetem épületétől az Országházig érő élőlánccal tiltakoztak az egyetemi autonómia megszüntetése miatt.

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig- tudósított a rendezvényről a 444.hu. Az SZFE-charta szövege többek közt utal a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy "az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie".

Upor László rektorhelyettes a vasárnap délutáni demonstrációján bejelentette, hogy egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítják.

A diákok felszólaló képviselője megerősítette, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. "Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el."

A szenátus által írt Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal - írta az MTI Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

Az SZFE szenátusának jogkörét elvonták, a vagyonkezelői és fenntartói jogok egy újonnan létrehozott alapítványhoz kerültek, aminek élén az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium áll, Vidnyánszky Attila elnökletével. Az átalakításról júliusban fogadott el törvényt a kormánypárti többségű parlament, a fenntartóváltás már szeptembertől hatályos. A kuratóriumba és az egyetemi felügyelőbizottságba egy olyan személy sem került be, akit az SZFE ajánlott.

Az alapítvány nem ért egyet a halasztással

Az SZFE kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét - tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról" - írta a kuratórium.

"Ismételten, sokadszor megerősítjük, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérjük az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és - miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására - vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat!" - idézte a kuratórium közleményét az MTI.

Az intézmény átalakítása elleni tiltakozásul a hallgatók hétfőn éjjel elfoglalták az egyetemet, az intézmény vezetése pedig szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Gulyás: nyugodtan tüntethetnek

Nyugodtan tüntethetnek az egyetemisták, senki nem fogja kilőni a szemüket, mert nem Gyurcsány Ferenc van hatalmon - mondta Gulyás Gergely a Hír TV-ben. A miniszter szerint a Vidnyánszky-kuratórium előbb-utóbb valahol biztosítani fogja az oktatást a tanulni akaróknak - írta az atv.hu.