A Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport ülésein elhangzott felvetésekre figyelemmel olyan törvényjavaslatot terjesztett az országgyűlés elé, amely könnyíti az adózók életét, egyúttal a bevezetendő rendszer hatékonyságát nem csorbítja - olvasható az NGM közleményében. A mai napon benyújtott módosító javaslatok segítik az előírások végrehajtását, és számos mentességi elem beépítése mellett a fuvarozás során felmerülő élethelyzetekhez igazítja a meglévő szabályokat.

A tervezet szerint például nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg. A fuvarszervezés, fuvarozás igényeihez igazodva a szállítmány megérkezésig több adat módosíthatóvá válik, valamint a javaslat lehetőséget teremt a rendszám adat rugalmas megadására is. Könnyebbséget jelent továbbá, hogy az áru megérkezésének tényét elegendő lesz a megérkezést követő munkanapon jelenteni. A kockázati biztosíték mértékének megállapítása tekintetében is kedvező javaslatokat tartalmaz a tervezet, hiszen egyes esetekben lehetőséget nyújt a biztosíték mértékének csökkentésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bízik abban, hogy a javaslatokat az Országgyűlés támogatja, ezzel a jövő januártól induló rendszer adózói oldalon is könnyedén elsajátíthatóvá válik. Az új kontroll adta lehetőségeknek köszönhetően pedig az adóhatóság munkatársai a jövőben dinamikusan növekvő hatékonysággal léphetnek majd fel az áfa-csalások visszaszorítása, valamint a jogkövető magatartást tanúsító adózók pozíciójának javítása érdekében.