Azerbajdzsánból, a Sah Deniz gázmezőről a transzadriai (TAP) és transzanatóliai (TANAP) vezetéken keresztül biztosan fog érkezni földgáz Európába, Azerbajdzsán ezért az európai energiabiztonság szempontjából kiemelten fontos partner - hangsúlyozta a magyar külügyminiszter Sahin Musztafajevvel, az azeri kormány gazdasági és ipari miniszterével tartott közös sajtótájékoztatón. Az európai energiabiztonság megteremtéséhez diverzifikációra van szükség, arra, hogy minél több forrásból érkezzen földgáz Európába - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Sahin Musztafajev kijelentette: egy év múlva az európai piacon lesz az azeri földgáz. A déli gázkorridor - a TAP és a TANAP vezetékek üzembe helyezése - lehetővé teszi majd, hogy Azerbajdzsán részt vegyen az európai energiabiztonság megteremtésében - tette hozzá.

Mindkét miniszter a magyar-azeri együttműködés lényeges elemeként említette a közvetlen légijárat újraindítását Budapest és Baku között.

Szijjártó Péter rámutatott: a magyar és az azeri gazdaság kiegészítik egymást, nem versenytársak, ezért is rejlik óriási potenciál az együttműködésben. Mint mondta, a magyar Eximbank 145 millió dolláros hitelkeretet nyitott, hogy finanszírozza magyar kis és közepes vállalkozások Azerbajdzsánba irányuló exportját. Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban a magyar szarvasmarha-export egyik fő célországa Azerbajdzsán volt.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tárgyalásokat kezdett arról, hogyan kapcsolódhat be az azeri villamosenergia-hálózat fejlesztésébe, a Mol pedig kitermelési együttműködésről tárgyal a Socar azeri állami olajipari vállalattal.

Az azeri gazdasági és ipari miniszter elmondta: a közvetlen légi járat nagyon fontos ahhoz, hogy erősítse a kétoldalú viszonyt minden területen, így például ahhoz, hogy magyar résztvevői legyenek azeri infrastruktúra-fejlesztési beruházásoknak. Sahin Musztafajev az azeri-magyar együttműködés további lehetséges területeként említette a gyógyszeripart, konkrétan magyar gyógyszerek szállítását Azerbajdzsánba.