Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a jövő évtől fellépő bizonytalanságok kezelése érdekében új megoldásokra és új szállítási útvonalakra lesz szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a belgrádi regionális energiabiztonsági fórumon. Közép-Európában az energiaellátáson belül a gázellátás játssza a legfontosabb szerepet, az utóbbi években mégis kevés örömre okot adó fejlemény történt.

A miniszter szerint a jövő évtől olyan bizonytalanságok merülhetnek fel, amelyek az egész térségre hatással lesznek. 2020-tól bizonytalan, hogy a Közép-Európai térség Ukrajnán keresztül kaphat-e orosz gázt, ennél fogva pedig új megoldások és új szállítási útvonalak után kell nézni. Amikor energiabiztonságról van szó, négy elvet kell tiszteletben tartani: az energiabefektetési kérdéseket a közép- és délkelet-európai országok érdekeivel összhangban kell meghozni, fel kell számolni a kettős mércét, egy-egy országnak kell döntenie arról, hogy milyen legyen az energiaforrások összetétele, illetve szükség van az eurázsiai együttműködésre - idézi az MTI Szijjártó Pétert.

Oroszországgal kötött megállapodás alapján 2020-ban biztosított lesz Magyarország gázellátása, hosszú távon azonban újabb szállítási útvonalakra és szállítási forrásokra van szükség. Ezek megléte a szövetségeseken múlik - mondta a miniszter a horvátországi lng-kikötőre és a romániai gázmező amerikai-osztrák érdekeltségű kitermelésére utalva. Ha egyik sem történik meg, akkor nem marad más megoldás Magyarország számára, mint hogy a déli gázszállítási útvonal fejlesztésére koncentráljon - tette hozzá.

A szükséges technikai lépéseket megtettük annak érdekében, hogy 2021-től 6 milliárd köbméter, 2022-től pedig 10 milliárd köbméternyi gázt tudjunk déli irányból Szerbián keresztül beszerezni. Ez nem orosz projekt, mivel ez a négy országot érintő útvonal három NATO-tagországon és kettő Európai Uniós tagországon halad át. Ha "energiaellátásáról van szó, akkor a magyar kormány kizárólag a magyar nemzeti érdeket mérlegeli" - mondta Szijjártó Péter Belgrádban.