A kormány megegyezett a bankszövetséggel az otthonvédelmi akciótervről, e szerint 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát, és 250 forinton az euróét a lakáshiteleknél. Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy a kormány intézkedései hosszútávon nem segítik a devizahiteleseket. A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter szerint az ellenzék a minél rosszabb, annál jobb elvet folytatja, ahelyett, hogy örülnének annak, hogy a bankszektorral létrejött a megállapodás.

A szóvivő a Magyar Televízióban elmondta, fontos, hogy mindenkinek viselnie kell a terheket: az adósok, a bankok és az állam is kiveszi a részét.

Patai Mihály a Bankszövetség elnöke szerint a megállapodás után az első kérdés az, hogy hányan élnek majd a lehetőséggel, mert az ügyfeleknek most újra egy felelősségteljes döntést kell hozni. A bankrendszer számára ez egy áldozat, mert elmaradt profittal kell számolni - tette hozzá Patai

Az ország 92 százaléka ingatlantulajdonos, ezért fontos, hogy újra lehessen ingatlan árverést folytatni. Ha a moratórium fennmaradt volna, akkor jelentősen csökkennének a lakásárak. A Bankszövetség elnöke úgy véli: erősíteni kell a bérlakásrendszert is.