Magyarország számára kritikus fontosságú, hogy déli irányból újabb szállítási útvonalak, újabb gázforrások váljanak elérhetővé - fogalmazott a miniszter. Szavai szerint az egyik legéletszerűbb és talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Horvátország végre megépíti cseppfolyósított földgáz (liquefied natural gas - lng) fogadására alkalmas kikötőjét, és onnan Magyarországra majd gázt lehet szállítani.

Magyarország érdekelt e beruházás sikerében, és ezért is döntött úgy a kormány, hogy vételi ajánlatot tesz a horvátoknak az lng-kikötőt birtokló és működtető cég részvényei 25 plusz egy százalékának megvásárlására. A horvát fél az ajánlat elfogadását ahhoz köti, hogy a magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. "Ez jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, az itt kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhető gázárnál - mondta a politikus az MTI beszámolója szerint.

A miniszter ezért javaslatot tett horvát kollégájának egy minden eddiginél szorosabb együttműködésre a két ország energiapiacai között, mégpedig úgy, hogy integrálják a magyar és a horvát gázpiacot, amelynek eredményeként Magyarország és Horvátország határán nem kellene gázszállítási tarifát fizetni, és egy nagyobb gázpiac jönne létre, nagyobb fogyasztási igénnyel.

Így könnyebben tudnának tárgyalni az árról a gázkereskedő vállalatokkal, mivel egy ilyen gázpiaci integrációval egységes ár jönne létre a térségben, ami jelentős előrelépés lenne az energiaellátás biztonságában is - érvelt a külügyér.

Szavai szerint a horvát fél nyitott a javaslatra. A részletek kidolgozása érdekében közös kétoldalú kormányzati munkacsoport létrehozásában állapodtak meg. A munkacsoport megvitatja a magyar és horvát gázhálózatok potenciális integrációjával kapcsolatos kérdéseket, és azokat kormányzati döntésre előkészítse.

Megállapodtak abban is, hogy adott esetben közösen tárgyaljanak olyan nagy energetikai vállalatokkal, amelyek az új forrás tekintetében ellátást tudnának biztosítani az lng-kikötő számára. Katari, algériai és amerikai vállalatok és források is szóba jöhetnek.