"Erről az állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkezem. Hétfő reggel megkérdeztem az Információs Hivatalt vezető főigazgatót, aki arról tájékoztatott, hogy ők semmifajta együttműködést nem folytattak ebben az ügyben, sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter komáromi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva a 444.hu híradása szerint.

Arra a kérdésre, hogy más kormányzati szervek végezhettek-e ilyen adatgyűjtést, a miniszter azt válaszolta, hogy amikor azt mondta, nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről, akkor az a kormányzati álláspont is.

A szóban forgó szoftvert nem használja az általa felügyelt titkosszolgálat, az Információs Hivatal, és arra vonatkozóan semmifajta megállapodást nem kötött - tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ha a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága úgy dönt, hogy ebben az ügyben szükséges az ülés összehívása, akkor természetesen az Információs Hivatal vezetője ott lesz az ülésen, és elmondja ugyanezt a választ.

Felkérte a hivatal vezetőjét, hogy tekintsék át, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött, és ha ez valóban megtörtént, az kinek az utasítására vagy érdekében történt. Ha ez nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra. "Ha ez ügyben van feladatunk vagy információnk, ami az Információs Hivatal lépéseit teszi szükségessé, akkor azokat meg fogjuk tenni, és amit abból nyilvánosságra lehet hozni, akkor azt el fogom mondani önöknek" - közölte a miniszter.

Fidesz szerint nem kell összehívni a Nemzetbiztonsági bizottságot

A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása - írta Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Fidesz-frakció közleményében.

A Direkt36 cikke szerint egy kémszoftver segítségével magyar újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ez törvénysértő, és azonnali nyilvános tájékoztatást vár a hatóságoktól. Az ellenzéki pártok képviselői is válaszokat várnak az ügyben a kormánytól, és kezdeményezték a nemzetbiztonsági és honvédelmi parlamenti bizottságok összehívását.