A magyar tárcavezető a Lengyelország és Svédország által szervezett, Ukrajna megsegítését célzó donorkonferencián szólalt fel - írja az MTI.

Szijjártó Péter szerint Magyarország nem akarja az ukrajnai háborút, épp ellenkezőleg, azt szeretné, hogy a béke visszatérjen a régióba. Magyarország Ukrajna mellett áll és támogatja az ország szuverenitását. "Teljesen egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki az, aki támadó és ki az, aki megtámadott". Elítéljük a katonai agressziót Oroszország részéről és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgetjük az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását - mondta nemzetközi vizeken a külügyminiszter.

Magyarország szolidaritás, eddig 670 ezer menekültet fogadott be (valójában nem fogadtuk be őket, a túlnyomó többségük átutazott Magyarországon - a szerk.) és mindazoknak munkát kínál, akik hosszú távon szeretnének itt maradni, a gyermekeknek pedig iskoláztatást biztosítanak - mondta Szijjártó.

A nemzetközi konferencián azt mondta a külügyminiszter, hogy a Magyarország által felajánlott segítség öt elemből áll.

  1. Magyarország készen áll, hogy egy iskola és kórház újraépítésében részt vegyen Kijev térségében, vagy más helyszínen.
  2. Az Ukrajnán belüli menekülteknek mobil otthonokat (konténereket) biztosítanának.
  3. Ezer ösztöndíjas helyet adnak Ukrajnából érkező diákoknak, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat.
  4. Sebesült ukrán katonáknak biztosítanának ellátást magyar kórházakban.
  5. 130 ezer gyermeket látnának el speciális kórházakban.

Mindezek értéke Szijjártó Péter szerint 37 millió euró.