Folytatják a paksi atomerőmű bővítését a Roszatommal, ez a szerződés az építéstől a műszaki kiszolgálásig mindenre kiterjed, és stratégilailag kiemelt beruházásnak tekintjük - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón.

A pandémia ellenére tavaly sikerült a kétoldalú áruforgalmat 25 százalékkal növelni.

Szerződés szerint jön az orosz gáz

Terv szerint hajtják végre a hosszútávú gázszállítási szerződést, amit a két fél tavaly írt alá. (Ez a szerződés nem biztosít jelentős árkedvezményt Magyarországnak, a tarifa csúsztatva, de követi a tőzsdei gázárakat - a szerk.) A magyar kormány idén több gázt akar vásárolni, ezt a kérést meg fogjuk vizsgálni - tette hozzá Lavrov.

Megbeszéltük, hogy az együttműködésünkben a washingtoni ruszofób politika nagy kárt okoz, mivel a szankciókat tovább akarják növelni, anélkül, hogy végiggondolnák, ennek milyen hatása van azokra, akik ezeket bevezetik - véli Lavrov, aki hozzátette: ennek ellenére keressük és meg is fogjuk találni az együttműködési lehetőségeket.

700 millió köbméter plusz gázt kér a kormány

Két célja van a mostani oroszországi látogatásnak, az egyik Magyarország energiaellátásának teljes biztosítása, a másik pedig annak kinyilvánítása, hogy hazánk minél előbb békét akar Ukrajnában - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter moszkvai látogatásáról a szaktárca közleményében.

A kormány ezért döntött a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami "ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges". Szijjártó szerint menetrend szerint zajlik a gáztározók feltöltése, ennek szintje jelenleg az éves fogyasztás 27,3 százalékán áll, míg az európai átlag 17,3 százalék.

Várjuk az orosz többletgázt

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében. A következő hetekben napi mintegy 20 millió köbméternyi beszállítási kapacitás áll majd rendelkezésre erre a célra a déli útvonalon, illetve a Szlovákia és Ausztria felőli interkonnektoron.

Szakmai és vállalati szinten már zajlanak egy ideje a tárgyalások, azonban politikai megállapodásra is szükség van, márpedig a mostani találkozó célja épp az, hogy minél gyorsabban le lehessen zárni a folyamatot és mihamarabb megkezdődhessen a szállítás - mondta a magyar miniszter.

Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, illetve Alekszandr Novak energiaügyekért felelős és Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Moszkvában.