A kormány immár tizenegy éve olyan gazdaságpolitikát folytat, amely a segélyezés helyett a munkahelyteremtésre fókuszál, és ez a megközelítés a válság alatt is sikeresnek bizonyult. A vállalatok fejlesztéseinek támogatásával fontos cél volt a tömeges elbocsátások elkerülése, és így sikerült is megóvni 270 ezer munkahelyet - mondta el a tárcavezető a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder budapesti irodaavatásán.

A munkáltatók teljes bérköltségének régiós átlaga változatlanul a nettó bérek 160 százalékát teszi ki a régióban. A Mazars felmérése szerint a munkáltatói bérjárulékok tekintetében Magyarország 2020-ra érte el a régiós átlagot. A 2020. július 1-jétől hatályos 2 százalékpontos szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentésével pedig versenyképesebbé vált a hazai munkáltatói bérköltségarány és Magyarország a 21 ország középmezőnyébe került. A frissen elfogadott adócsomag 2022 júliusától újabb 2 százalékpontos munkáltatói bértehercsökkenéssel számol: a tervek szerint jövő félévtől a fél százalékpontos szociális hozzájárulási adó csökkentése és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás beépül a szochóba, ami így tovább javítja a Magyarország pozícióját.

Miután Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány 200 ezres bruttó minimálbérek bevezetését ígérte meg a választások előtt, a munkaadói oldalon korábban még nem látott mértékű - minimum 8 százalékpontos - járulékcsökkentést javasolnak kompenzációképpen. Erről jelenleg is folynak a tárgyalások. Szijjártó Péter kijelentése talán az erre való nyitottságra is utalhat.

Fontos munkahelyteremtő Magyarország

A miniszter arról is beszélt, hogy a 282 millió forintos beruházáshoz az állam 141 millió forintos támogatást nyújtott, amiért cserébe a vállalat 162 fő foglalkoztatására vállalt kötelezettséget.

Szijjártó Péter beszédében azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint tavaly a koronavírus-járvány miatt a globális munkaidő 9 százaléka elveszett, ami 255 millió teljes munkaidős állásnak felel meg. Mintegy 114 millió munkahely megszűnt, a többi érintett pedig részmunkaidőben vagy alacsonyabb fizetésért folytatta a munkáját. Ez négyszerese a 2009-es gazdasági krízis munkaerőpiaci veszteségének.

Ezzel szemben Magyarországon 18 százalékos volt a gazdasági növekedés az előző negyedévben, s jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik országszerte. Továbbá napjainkban 4,7 millióan dolgoznak az országban, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor - mutatott rá a miniszter.

Végezetül arról is beszámolt, hogy a munkaerőpiaci szolgáltatások ágazatának termelési értéke az idei év első felében 18 százalékkal emelkedett, és nagyjából 40 százalékkal többen dolgoznak a szektorban, mint egy éve.

A Trenkwalder ma Közép-Európa vezető magánfoglalkoztatási ügynöksége, amely Magyarországon több mint 4000 embernek ad munkát, illetve amelynek több mint 400 cég tartozik az ügyfelei közé.