Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban, a Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: Szerbia két aláírt szerződéssel arra kötött szövetséget, hogy "minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást".

Az egyik szerződés értelmében arról állapodtak meg, hogy Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és Magyarországon tárol 500 millió köbméternyi földgázt a most következő téli szezonban.

Szerbián keresztül érkezik az idén több mint 1,7 milliárd köbméter.

Az új megállapodás most biztosítja Szerbia hiánytalan földgázellátását a következő téli szezonban, egyúttal pedig "megerősíti Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonsága terén" - húzta alá Szijjártó Péter.

A szerződés értelmében július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a Szerbia által megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbméteres adagokban juttatják el Szerbiába.

A másik aláírt szerződés tartalmazza a két ország villamosenergia-piacainak összekapcsolását. "Ezzel Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb-szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre" - magyarázta Szijjártó Péter.

Ezzel nő a piac mérete, ez pedig általában árcsökkentést is jelent, és "ez a mostani rendkívül bizonytalan helyzetben elképesztő fontosságú mindannyiunk számára".

Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áram-vezeték kapacitását.

Jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik, az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig.

"Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében".

Szijjártó Péter közölte továbbá, hogy közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén, valamint a szerződés értelmében a szerbiai erőműfejlesztések során nagy mértékben magyar technológiákat fognak használni.