Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December 26. óta a Pfizernél nagy munkát végeztek, hogy Magyarországra nagy mennyiségű oltóanyag érkezzen hazánkba. A mai nap érkezik meg a huszadik szállítmány abból a 10,8 millió oltóanyagból, amelyre szerződtünk, a mostani 384 ezres adaggal összességében már a 2,8 milliót is eléri a Pfizer által Magyarországra szállított vakcinák száma. Így a legtöbb oltóanyag tőlük érkezett és most is ebből van a legtöbb - jelentette ki Szijjártó Péter.

Magyarországra a Pfizer/BioNTech-féle vakcinák az Európai Uniós közös beszerzése révén érkezett, az eredetileg létrejött előzetes beszerzési megállapodás értelmében az Európai Bizottság kezdetben 200 millió adag oltóanyagot vásárolt egy 100 millió dózisos opciós joggal, amelyet december 15-én további 100 millió adaggal egészítették ki. Január 8-án a Bizottság újabb 200 millió adag BioNTech–Pfizer-vakcina beszerzését javasolta a tagállamoknak, további 100 millió dózisra vonatkozó vételi opcióval. Március 10-én megállapodásra jutott a BioNTech–Pfizerrel arról, hogy a gyógyszergyártó további 4 millió adag Covid19-oltóanyagot bocsát a tagállamok rendelkezésére. A közös beszerzés lényege éppen az volt, hogy a kisebb országok elől a nagyobb gazdaságok ne happolhassák el az mRNS-vakcinákat kihasználva pénzügyi fölényüket.

Mi soha nem tekintettünk ideológiai alapon a vakcinákra, keletről és nyugatra is fordultunk a beszerzéseknél, Magyarországnál fordul át először Európában, hogy keresletiből kínálativá változik a hazai vakcinapiac

- mondta el Szijjártó Péter, aki szerint ebben nagy szerepe volt a Pfizernek. Keletről Magyarország az orosz Szputnyik V. és a kínai Sinopharm-oltásokat rendelte meg.

Arról is beszélt, hogy a fiatalok oltásában is nagy szerepet szánnak a készítménynek, ezért ezeket tartalékolják egyelőre a 16 évnél idősebbek számára, majd a tudományos eredményektől függően a még fiatalabbak oltásában is alkalmazhatják.

A második negyedévre 4,6 millió adag érkezhet Magyarországra, májusban közel 1,3 millió, júniusban további 2,2 millió vakcina érkezik. Természetesen folytatjuk a szállítmányokat - jelentette ki a találkozón a Pfizer magyarországi képviselője, Vereckei Péter ügyvezető igazgató. Már áprilisban 1,1 millió adag megérkezett.