Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videójában kiemelte: uniós kollégáival történt ülésen két javaslatot tett annak érdekében, hogy valóban gyorsabbak lehessenek a szabadkereskedelmi tárgyalások - írja az MTI.

Az elvi javaslata az volt, hogy ne keverjenek össze olyan dolgokat, amelyeket nem szükséges. A politikai kérdések és a kereskedelmi ügyek összekeverése csak nehezíti az Európai Unió gazdasági helyzetét a világban.

"Ha politikai feltételeket támasztunk egyes szabadkereskedelmi megállapodások megkötéséhez, akkor soha nem lesz belőlük semmi, az pedig az európai gazdasági érdekekkel ellentétes volna" - fogalmazott.

A külügyminiszter másik javaslata az volt, hogy négy irányba érdemes koncentrálnia az európai kereskedelempolitikának. A transzatlanti irányról szólva elmondta: Magyarország pontosan tudja, mekkora jelentősége van az amerikai beruházóknak. Azt kellene elérni, hogy még több amerikai vállalat jelenjen meg Európában és minél több európai termék jelenhessen meg az amerikai piacokon.

Fontos földrajzi fókuszként emelte ki Szijjártó Péter a Nyugat-Balkánt. Mint mondta, a gazdasági és kereskedelmi együttműködések a Nyugat-Balkán és az Európai Unió számára is különösen fontosak.

Harmadik fókuszként Eurázsiát említette a külügyminiszter. Kifejtette, hogy a keleti térségben jelen lévő természeti erőforrások és az európai térségben jelen lévő nagyon magas színvonalú technológia összekapcsolása komoly lehetőségeket biztosíthat az Európai Uniónak.

Negyedik irányként a kelet-ázsiai területeket jelölte meg a miniszter. Kiemelte, hogy itt jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete, amellyel az Európai Uniónak minél előbb el kell kezdenie a tárgyalásokat a minél szorosabb gazdasági és kereskedelmi együttműködésről.