Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter a visegrádi államok határozott álláspontját hangsúlyozta, miszerint elutasítják az EU kvótarendszerét, és nem fogadják el az emiatti nyomásgyakorlást. "Senki sem veheti el a jogunkat attól, hogy mi döntsük el, kit engedünk be nemzeti területünkre" - mondta Szijjártó Péter.

Újságírói felvetésre, hogy a kvótarendszer a migráció legalizálását és szabályozását kívánja szolgálni, Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország nem szabályozni, hanem megállítani akarja a migrációs áradatot. Megjegyezte, a kvótarendszer migrációra ösztönzi a rosszul informált tömegeket. "Véleményünk szerint a bevándorlásnak nincsen jó hatása, legalábbis a mi társadalmunkra, amelyet így is próbára tesz a roma közösség munkanélkülisége" - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, ha Olaszország számára elsőrendű a migráció kezelése, tegye, de "bennünket hagyjanak ki (...) Magyarország nemet mond az illegális bevándorlásra". (Szijjártó: "Nem szabad szívbajosnak lenni")

A Milánóban rendezett első olasz-magyar gazdasági fórumon adott interjúban Szijjártó Péter kifejtette, téves egyenlőségjelet húzni migránsok és terroristák között, tény viszont, hogy 2015 óta Európában precedens nélküli merényletsorozat következett be, amelyet a migránsáradat eredményezett, hiszen lehetetlenné tette az érkezők tüzetes ellenőrzését - írja az MTI.

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország együttműködik az Európai Unióval, ám föderációs megközelítés helyett szuverenista hozzáállást részesít előnyben, amellyel önálló társadalmi, családi, népesedési politikát tud folytatni. Hozzátette, Magyarország nem fogja elfogadni a közös adópolitikát, és soha nem fog keresztény múltja miatt szégyenkezni.

Oroszországgal kapcsolatban nagyobb pragmatizmust javasolt az uniónak, hangsúlyozva, hogy a szankciók miatt az elmúlt három évben 7 milliárd dollár lehetséges befektetés veszett el. A miniszter kifejtette, hogy a felsőoktatási intézményeket szabályozó törvényt a kormány nem kifejezetten a CEU ellen hozta. Kijelentette, hogy Soros György Európáról és a migrációról a magyar kormánnyal ellentétes gondolatokat terjeszt. A Soros-plakátokkal kapcsolatban azt mondta, ha valaki ennyire aktív szerepet vállal a közéletben mint Soros György, el kell fogadnia, hogy neve a politikai viták kereszttüzébe kerül.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányerők miként kívánnak gátat szabni az erősödő szélsőjobbnak, Szijjártó Péter azt válaszolta: "Egyetlen út létezik: a jobbközép megerősítése."