Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beruházásokra van szükség ahhoz, hogy év végére létrejöjjön az 5,5 százalékos gazdasági növekedés Magyarországon, a kormány napi szinten azon dolgozik, hogy ezt a célt elérje - mondta Szijjártó Péter a Tihanyban zajló Tranzit című közéleti évadnyitó rendezvényen pénteken. A rendezvény Facebook-oldalán élőben közvetített eseményen a miniszter azt mondta, hogy "a magyar válságkezelés a világ élvonalához tartozik, ennek köszönhető, hogy a gazdaság teljesítménye mára meghaladta a válság előtti szintet".  A miniszter kiemelte az ipar teljesítményét: az 22 százalékkal magasabban áll a 2019-es szinthez mérve.

A beruházásokért, a gazdasági kapacitások újraelosztásáért éles verseny zajlik globális szinten - közölte Szijjártó Péter, ski szerint "az ország vonzereje az alacsony adókban, a rugalmasságban és a politikai stabilitásban rejlik", és abban, hogy a kormány ki is használja ezeket az adottságokat. A kormány 1435 Magyarországon működő vállalattal kötött szerződést, aminek eredményeképpen tavaly, a válság évében 1700 milliárd forint értékű beruházás indult el 474 milliárdos állami támogatással - mondta a politikus.

Naponta 30 millió euró veszteséget jelentett az országnak a gazdaság leállása - közölte Szijjártó, majd azzal folytatta, hogy "így a másfél hónapnyi előny az újranyitásban más uniós országokhoz képest hatalmas károktól kímélte meg a gazdaságot, nem beszélve az emberéletekről, amelyeket sikerült megmenteni az oltásokkal" - vélekedett a miniszter. A politikus a 2010 óta eltelt idő tapasztalatairól azt mondta, hogy az szja 15 százalékra, illetve a vállalati adókulcs 9 százalékra csökkentése volt az egykulcsos adórendszer mellett az alapja annak, hogy a magyar gazdaság 2020-ra - amikor a járvány érkezett - "Európa egyik legerősebb és legellenállóbb gazdasága lett."

Szijjártó Péter elmondta, hogy 2014 és 2019 között 493 nagy beruházás valósult meg az országban, melyek összesen több mint 20 milliárd euró értéket képviselnek.