Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó elmondása szerint 2010 óta a német tőke töretlenül bízik Magyarországban. A tavalyi után az idén újabb rekordot dönthet a két ország közötti kereskedelmi forgalom, csakúgy, mint a magyar export Németországba. A magyar-német gazdasági együttműködés folyamatos fejlődése nélkül nehezen elképzelhető, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályán maradjon - hangsúlyozta.

A miniszter ismertette: öt év alatt 5,3 milliárd euró német befektetés érkezett Magyarországra, ennek nyomán csaknem 20 600 munkahely jött létre. A Magyarországon működő mintegy hatezer német vállalat csaknem 300 ezer embernek ad munkát - tette hozzá. Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott gazdaság, szüksége van a beruházásokra, és a külföldi közvetlen tőkebefektetések csaknem negyede származik Németországból.

Megfogalmazása szerint öldöklő verseny van a beruházásokért, amiben Magyarország a szakképzett munkaerő rendelkezésre állásával és megfelelő beszállítói bázis megteremtésével tud versenyelőnybe kerülni. Kitért arra, hogy Európát eddig ismeretlen méretű kihívások elé állító bevándorlásnak közvetett gazdasági hatása is van. Óriási gazdasági problémákat fog okozni termelői és munkaerő-piaci oldalon is, ha például a határellenőrzések visszaállítása miatt csorbul a kiszámíthatóság, és emiatt nem lehet előre tervezni a termelési folyamatokat - hívta fel a figyelmet Szijjártó.

Vissza kell szerezni az ellenőrzést a határok felett

Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést határai felett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Nem lehet elviselhető mederben tartani a bevándorlási áradatot, ha az unió nem tudja visszaszerezni közös erővel a görög határok fölötti ellenőrzést - szögezte le Szijjártó. Az Európai Uniónak gyors pénzügyi segítséget kell nyújtania Törökországnak, Jordániának, Libanonnak és az iraki Kurdisztánnak, amelyek most megóvják attól Európát, hogy milliós nagyságrendű bevándorlási hullám érje el - jelentette ki. Az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása a bevándorlás - mondta, hozzátéve: a legfőbb probléma, hogy máig nem sikerült egységes európai választ adni erre a kihívásra.

Ennek egyik oka, hogy nincs konszenzus arról, mivel áll szemben a közösség és mekkora a baj. Nem menekültválságról van szó, hanem masszív modern kori népvándorlásról, amiben egyszerre vannak jelen a menekülők, a gazdasági bevándorlók és az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható elemek - tette hozzá a miniszter. A tömeges bevándorlás globális probléma, így a megoldásnak is globálisnak kell lennie. A közel-keleti és észak-afrikai térség destabilizálásához vezető nemzetközi politikai döntésekben nem Európa játszotta a főszerepet - fogalmazott Szijjártó.

Közölte: a transzatlanti közösség és Oroszország pragmatikus együttműködése nélkül a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nem lesz stabilitás. Ha Európa nem tud együttműködni Oroszországgal, abból koordinálatlan akciók születnek, és ez még nagyobb káoszhoz vezet - mondta.