Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter hozzátette, a történelem is arra tanít bennünket, hogy Európa csak akkor lehet erős és biztonságos hely, ha a kontinens keleti és nyugati része kulturáltan, pragmatikusan, és egymást tisztelve együtt tud működni. Ehhez természetesen az kell, hogy az ukrajnai háború minél előbb békésen megoldódjon, így a minszki megállapodásokban rögzített pontokat mindenki betartsa.

Szijjártó Péter pénteken 15 ország külügyminisztereinek moszkvai találkozóján, majd szombaton - szlovén, francia és olasz kollégájához hasonlóan - a győzelem napi megemlékezések keretében a Sándor-kertben rendezett koszorúzási ünnepségen és a Kremlben tartott állami fogadáson vett részt. Ugyanígy tett Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök is.

A náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulóján tartott katonai díszszemlén az uniós tagállamok vezetőihez és miniszterkollégáihoz hasonlóan a magyar külgazdasági és külügyminiszter sem jelent meg.
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy európai uniós kollégáival együtt azért is érkeztek Moszkvába, hogy leróják a tiszteletüket a második világháború halottai és áldozatai előtt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdeményezésére diplomáciai vezetők eszmecserét folytattak Moszkvában. Európából ő és szlovén kollégája vett részt a találkozón, amelyen mások mellett ott volt a kínai, az egyiptomi, a dél-afrikai, a zimbabwei, a kazah, a tádzsik, a türkmén, a mongol, az örmény és a kirgiz külügyminiszter is.

Minthogy Kirgizisztán pénteken csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez, a megbeszélés során felmerült az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti együttműködés mikéntje - mondta Szijjártó Péter. Úgy vélte, teljesen legitim és logikus az a felvetés, hogy a két szervezet között mielőbb induljon meg a párbeszéd, a konzultáció.

A külgazdasági és külügyminisztert Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője arról tájékoztatta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Szövetség több nagy jelentőségű szabadkereskedelmi megállapodást készül kötni nagy ázsiai gazdaságokkal. Szijjártó Péter szerint amúgy is globális verseny zajlik a regionális gazdasági integrációk között, és ebben a versenyben az Európai Uniónak nem szabad lemaradnia, nyitottnak kell lennie a külső együttműködésre.

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, - a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal szemben alkalmazott - szankciós rendszeren természetesen csak akkor lehet változtatni, ha a konfliktus minden szereplője tartja magát az ukrajnai válság békés megoldását célzó minszki megállapodáshoz.