Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter szerint bár az Egyesült Államokat egy óceán választja el a problémától, óriási szerepe van abban, hogy csökkenjen az Európára nehezedő bevándorlási nyomás. Ugyanis amíg az azt kiváltó észak-afrikai és közel-keleti konfliktusok kezelését illetően nem születik orosz-amerikai megállapodás, addig Líbia és Szíria instabil marad, tehát az európai migrációs válságra sincs megoldás.

A külügyi tárca vezetője hozzátette, hogy a múlt héten, New Yorkban orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közös találkozóján is hangsúlyozta a térségbeli konfliktusok megoldásának fontosságát. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy Közép-Európa mindig vesztese annak, ha konfliktus van kelet és nyugat között - jegyezte meg.

A miniszter azt mondta: a New York-i ENSZ-közgyűlésen is azt az álláspontot képviselte, hogy a migráció világszintű kezelése csak a kiváltó okok megszüntetésével lehetséges, vagyis a háborús konfliktusok megszüntetésével, a fejlesztési programok eredményesebbé tételével és a klímapolitikai megállapodások betartásával.

Szijjártó Pétert a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Calais-nál múlt héten megtámadott magyar kamionsofőrről is kérdezték. Elmondása szerint a férfi csak hétfőn tud elindulni Magyarországra, mert a hétvégén nem jutott hozzá a kamionban hagyott csomagjaihoz. Sérülései miatt kezelését Magyarországon is folytatni kell - tette hozzá.