A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a tavaly novemberi támogatási határozatot módosítja, amely a Szikszó és térsége fejlesztésének érdekében szükséges intézkedésekről szólt. Abban a víziközmű-hálózatának komplex előkészítésére és fejlesztésére 11,8 milliárd forint szerepelt. Ezt a kormány most 20,6 milliárd forintra emelte, a következő évenkénti bontásban:

 

  • 2020 - 3,4 milliárd,
  • 2021 - 3,8 milliárd,
  • 2022 - 7,1 milliáed,
  • 2023 - 4,6 milliárd,
  • 2024 - 1,6 milliárd forint.

 

A szikszói ipari fejlesztési területhez kapcsolódó villamos energia hálózatfejlesztésre az eredeti határozatban 1 milliárd 562 millió forint támogatás szerepelt. Ez most 6,8 milliárd forintra emelkedett. Ebből az idei központi költségvetést 1,6 milliárd, a jövő évit és a 2023-ast pedig évenként 2,6 milliárd forint terheli.

A Napi.hu korábban írt arról, hogy 2017-ben közel egymilliárd forint összértékű vízvezeték-beruházást valósított meg az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt. a szikszói járásban, ahol az üdítőital-gyártó Hell Energy csoport telephelye is található. A közös beruházás során az állam tulajdonában és az ÉRV Zrt. vagyonkezelésében lévő, a Hernád-folyó kavicsteraszára telepített mélyfúrású csúcsvízműtől egy nagy kapacitású szállítóvezetéket építettek ki a cég telephelyéig annak érdekében, hogy a termeléshez elegendő víz álljon rendelkezésre.